Ton en Peter zijn al goed op weg om hier het nieuwe restaurant Gasterij De Heimolen te bouwen
RUCPHEN – Wie in het buitengebied van Rucphen voorbij de Heimolen rijdt, ziet meteen dat eigenaren Ton Jaspers en Peter Jansen niet stil gezeten hebben. Achter de beltmolen maken de Willebrordse vrienden vaart met de bouw van het nieuwe restaurant.
In de aanloop naar de uitbreiding is uitvoerig gesproken met monumentencommissie, molenstichting en welstand. Om de biotoop van de molen niet aan te tasten moest het dak van de Vlaamse schuur, waar het restaurant in komt, nog 30 centimeter omlaag.
Dit voorjaar kon het tweetal eindelijk gas geven op de verwezenlijking van hun droom, namelijk van de Heimolen weer een toeristisch pareltje maken. Drie jaar eerder namen ze de molen voor een symbolisch bedrag over van de gemeente.
Maalvaardig
De uit 1866 daterende korenmolen is nog steeds maalvaardig, twee vrijwillige molenaars zetten de molen iedere donderdag in beweging. Jaspers en Jansen wilden de naam van hun BV ‘Klap van de Molen’ waarmaken. In de vrieskou kan Ton Jaspers er lyrisch van worden: ,,We zijn verliefd geworden op deze stek met een molengeschiedenis die teruggaat tot de tijd van Thorbecke en ook de bouw van het Rucphense gemeentehuis, waar mijn galerie in zit. Wat zo’n molen al niet doorgemaakt heeft, mooi om daar een steentje aan bij te dragen.’’
Nog dit jaar hopen we het restaurant op te leveren, dan kunnen zij aan de slag met de inrichting ervan
Jaspers is galeriehouder en Jansen hovenier. Allebei hebben ze een uitgebreid netwerk in het wereldje van aannemers, groen, kunst- en cultuur. Dat alles tezamen maakt dat eerste de molen zelf al gerestaureerd is en dat sinds mei gewerkt wordt aan de bouw van ‘Gasterij De Heimolen’. Exploitanten hebben de moleneigenaren al gevonden: David en Ciska van Tricht-Vriesema uit Lepelstraat gaan het restaurant runnen.
Oude molenstenen
Jaspers: ,,Nog dit jaar hopen we het restaurant op te leveren, dan kunnen zij aan de slag met de inrichting ervan. Daar komen hopelijk nog wat elementen van de molen in terug. Peter heeft alvast wat oude molenstenen aan de belt gelost, die zijn vast ergens te verwerken.’’
De molenbelt is deels afgegraven, maar keert straks weer terug. Jaspers verklapt dat een stukje restaurant daarmee ondergronds komt. ,,Een glazen corridor verbindt eethuis met molen. Daar kunnen gasten zien hoe het meel gemalen wordt, hetzelfde meel waarmee de koks hier hun pizza, pannenkoeken of andere gerechten bereiden.’’
Om het helemaal compleet te maken hoopt Jaspers dat op het weiland tegenover de Heimolen ooit graan verbouwd wordt. ,,Zit je buiten op het terras naar dat wuivend graan te kijken, terwijl die korrel in de molen wordt verwerkt tot meel en zo eindigt op je bord.’’